in , , , , ,

Geldontwaarding in rap tempo: Inflatie in eurozone loopt op, leven in EU steeds duurder

25adda8db86b32c4 640 euro

Het leven in de eurolanden is afgelopen maand gemiddeld 1,8 procent duurder geworden.

Dat blijkt uit een voorlopig inflatiecijfer dat statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd.

De geldontwaarding gaat daarmee een stuk harder dan economen gemiddeld hadden voorspeld. Zij rekenden in doorsnee op een inflatie van 1,5 procent. In december steeg het gemiddelde prijspeil nog met 1,1 procent.

De hogere inflatie is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de gestegen olieprijzen. Ook de prijzen van voedsel gingen sterk omhoog. De kerninflatie, waarin energie en voedsel niet worden meegerekend, bleef zoals verwacht stabiel op 0,9 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een gemiddelde inflatie die net onder de 2 procent ligt. Hoewel dat doel dichtbij lijkt, valt voorlopig geen afzwakking te verwachten van het stimuleringsbeleid dat de ECB voert om het prijspeil op te drijven. Daarvoor zijn de prijsstijgingen nog te veel afhankelijk van de olieprijzen.

ECB-president Mario Draghi zei dat eerder deze maand al in een toelichting op het besluit van de centrale bank om zowel de rentetarieven als het stimuleringsprogramma ongewijzigd te laten.

Pas als het herstel breder gedragen wordt en in de gehele muntunie zichtbaar is, zal de ECB mogelijk de monetaire teugels aanhalen.

Lees verder bij de Bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
11299551416 82c691f444 ukraine EU

Poep aan onze NEE: Wetsvoorstel over inwerkingtreding Oekraïneverdrag ingediend

4644968977 3235c2bf00 neelie kroes

Zakkenvullende ex-EU-politici overspoelen lobbycircuit grote multinationals