in

Psychische klachten onder jongeren afgelopen 10 jaar fors toegenomen

girl 447701 960 720 800x400

De psychische gezondheid van jongeren is afgelopen tien jaar achteruitgegaan. Dat stelt het RIVM, naar aanleiding van onderzoek van het CBS. In 2018 is het aandeel jongeren met psychische klachten in tien jaar met 7 tot 8 procent gestegen.

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt ook dat in deze generatie ongeveer één op de drie jongeren een verhoogde kans heeft op een burn-out.

Dit is een groot verschil met de werkende, gezonde generatie boven hen: daar heeft ongeveer één op de zeven mensen een hoge kans op een burn-out.

Financiële zorgen en prestatiedruk

Volgens onderzoek van de vakbond en het RIVM geven ook jongvolwassenen zelf aan dat veel van hun psychische klachten veroorzaakt worden door verhoogde prestatiedruk en de afschaffing van de basisbeurs.

De financiële zorgen, en de werkdruk die daardoor verhoogd wordt, zijn volgens de LSVb voor veel jongeren onhoudbaar geworden sinds de afschaffing van de studiefinanciering. Uit het onderzoek blijkt ook dat drie op de vier studenten zich vaak tot heel vaak emotioneel uitgeput voelen.

Hey het is oké!

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (CU) wil dat alle psychische klachten, waaronder burn-outs en angstaanvallen, bespreekbaar worden in Nederland. Er heerst volgens hem niet alleen een taboe op de psychische klachten van jongvolwassenen, maar ook van veel andere generaties.

Daarom start hij de campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’.

Lees verder bij de bron: ggznieuws.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
leraren 1572505149

‘Meerdere keren per dag krijg ik te horen dat ik een kankerjuf ben’

zorgpremie

Eén op drie Nederlanders onaangenaam verrast door zorguitgaven waarvoor ze moesten bijbetalen