in , , , ,

Venezuela: van inflatie naar hyperinflatie, dit kan ook de EU overkomen

e13db90b2bfd1c3e81584d04ee44408be273e5d110b7134195f0 640 inflation

Het nieuwe jaar is voor de meeste Venezolanen allerminst fijn begonnen. De economie van Venezuela draait totaal niet, de straten zijn onveilig en de Venezolaanse bolivar is haast niets meer waard.

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat een land met veel natuurlijke rijkdommen, zoals olie en goud, in zo’n vreselijke situatie terecht is gekomen?

Extra uitgaven en minder inkomsten

De socialistische regering van Venezuela heeft de afgelopen jaren geprobeerd om voor arme burgers het leven makkelijker te maken. Dit streven ging gepaard met extra uitgaven en zorgde ervoor dat Venezuela haar staatsschuld flink zag stijgen. De rente op die staatsschuld was lange tijd goed te betalen door de inkomsten uit de olie-export.

Echter, de prijs van olie is de laatste jaren sterk gedaald. Een land dat zo hard leunt op haar olie-inkomsten wordt dan meteen hard geraakt. Daarnaast wilde veel instanties geen geld meer aan Venezuela lenen vanwege haar slechte financiële situatie.

Om toch het hoofd boven water te houden werd er geld gedrukt, héél veel geld. Het inflateren van de geldhoeveelheid zorgt ervoor dat schulden betaald kunnen worden, maar ook dat elke bolivar minder waard wordt. Het uiteindelijke resultaat van inflatie is dat de prijzen van alledaagse goederen stijgen.

Maar de prijzen zijn in Venezuela veel te hard gestegen. De situatie is zelfs zo erg geworden dat bij het afrekenen aan de kassa het geld niet meer geteld wordt, maar gewogen.

Als geld zo snel, zoveel van haar koopkracht verliest dan spreekt men van hyperinflatie. Zou de onhoudbare situatie in Venezuela ooit in Europa kunnen gebeuren?

Debt-to-GDP

Debt-to-GDP (schuld versus bruto binnenlands product) is één van de manieren om te bepalen hoe een land er financieel voorstaat en kan helpen bovenstaande vraag te beantwoorden.

Als u een lijst bekijkt van de landen met het grootste debt-to-GDP, dan zou u waarschijnlijk het kwakkelende Venezuela bovenaan verwachten. Maar Venezuela staat niet eens in de top tien!

Wie u wel in de top tien terugvindt zijn onder andere Japan, Griekenland, Italië, Portugal en de VS. Al deze landen hebben een debt-to-GDP van meer dan 100%!

Een staatsschuld dat groter is dan wat een land op jaarbasis produceert aan goederen en diensten kan maar op één manier betaald worden. U raadt het al, door veel geld bij te drukken.

En zoals we allemaal weten hebben centrale banken in de Westerse wereld de afgelopen jaren al veel geld bijgedrukt. Inflatie creëren is zelfs één van hun doelstellingen. Laten we hopen dat de gewenste inflatie niet op een dag, net als in Venezuela, doorslaat naar hyperinflatie.

Lees de rest verder bij de Bron: Biflatie.nl

Toevallig ook vandaag, om even de dots aan elkaar te knopen:

De huidige lage waarde van de euro is de schuld van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een interview met Tagesspiegel. Hij reageerde daarmee op de vorige week geuite kritiek op Duitsland van een economisch adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens de adviseur van het Witte Huis zou Duitsland de zwaar ondergewaardeerde euro gebruiken als middel om een handelsvoordeel te verkrijgen ten opzichte van zowel de Verenigde Staten als andere Europese landen. Schäuble gaf aan dat Duitsland juist tegenstander is van de stimuleringsmaatregelen van de ECB.

,,Het huidige beleid van de ECB is te ruim voor Duitsland”, zo liet de minister optekenen. Ook zou hij de ECB eerder hebben gewaarschuwd dat door de maatregelen het handelsoverschot van Duitsland hoger zou uitvallen.

En niemand die hier de controle over heeft…. Inflatie is ook in de EU aan het stijgen

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4450444313 b16c4f2a7a luchtvervuiling1

Brussel: Luchtkwaliteit in Nederland is zorgelijk!

groepsportret2 750

Het kabinet wil iets bewaren wat ze niet kan bewaren en zit nog steeds in de ontkenningsfase